Lektor czytający Internet, filmy i książki
   Szukaj Szukaj     Profil Profil     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości     Zaloguj Zaloguj

Leksykony PLS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martinez
[składa zdania]
[składa zdania]

Post Wysłany: 2010-06-13 21:04    Temat postu: Leksykony PLS Odpowiedz z cytatem

Witam.
Już jakiś czas się zastanawiam co to są te Leksykony PLS ale nie było za wiele czasu, żeby wrzucić temat na forum.

Do tej pory to pliki pls raczej kojarzyły mi się z playlistą. Może ktoś bardziej oblatany podpowie co to takiego, jak tego używać i jak stworzyć takie pliki?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marcin2
[mistrz słowa]
[mistrz słowa]

Post Wysłany: 2010-06-13 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mnie to zastanawia. Może to jest do załadowania zewnętrznego słownika wyjątków, ale nie jestem pewien. Z opisu wynika, że do tego pola wpisuje się pełną ścieżkę do pliku PLS, ale do czego to służy, też nie wiem.
Martinez
[składa zdania]
[składa zdania]

Post Wysłany: 2010-06-21 09:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widać, że tu się chyba też tego nie dowiemy Smile
Powrót do góry
Atreil
Site Admin

Post Wysłany: 2010-06-21 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PLS czyli Pronunciation Lexicon Specification to specjalna odmiana słowników. Nie jest to nasz wynalazek lecz standard zdefiniowany w ramach organizacji W3C. Więcej na ich temat można poczytać pod poniższym linkiem:

http://www.w3.org/TR/2008/REC-pronunciation-lexicon-20081014/

Niewątpliwą zaletą tych słowników jest to, że można w nich podawać definicje słów w postaci fonetycznej zgodne z alfabetami X-SAMPA i IPA.
Inna sprawa, że działanie na tych słownikach wymaga dość dobrej znajomości wymienionych słowników fonetycznych. Wskazana przez Was opcja w GUI IVONY została dodana ze względu na kilku naszych partnerów biznesowych, którzy preferują właśnie korzystanie ze słowników PLS zamiast z naszego słownika wyjątków.
Tutaj znajdziecie taki prościutki słownik założony przez mnie do celów testowych (dla głosów brytyjskich):
http://download.ivona.com/pub/Tests/pls/example_1.pls

Podane tam definicje są dość mocno wyssane z palca bo się na słownikach fonetycznych kompletnie nie znam Wink
Martinez
[składa zdania]
[składa zdania]

Post Wysłany: 2010-06-24 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę skomplikowane te słowniki. Szkoda, że nie można takiej ścieżki podać do tych słowników, które teraz mamy. To by był niezły patent tak sobie podłączyć np. podczas oglądania słownik do filmów w którym Jackiem by było czytane Dżekiem i inne takie, które poza filmami nie pasują i się gryzą przy codziennym czytaniu. Po filmie kasujemy ścieżkę do pliku i znowu mamy Jacka. Smile
Powrót do góry
Sniked111
[czyta płynnie]
[czyta płynnie]

Post Wysłany: 2010-07-21 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W oknie IVONA Reader jest zdanie:
Kod:
Fibre optic sights are becoming popular for shotguns, as they greatly increase the brightness of the bead by collecting light and directing it to the shooter's eye.
i Amy i Brian zamieniają "bead" na "how are you today?". W słowniku nie znalazłem takiego wpisu.
Już miałem zgłosić to jako błąd, ale tuż przed wysłaniem posta przypomniałem sobie, że może to przez ten PLS. I rzeczywiście Wink
IVONA Kendra 1.x.xx - Czeka na instalację
IVONA Joey 1.x.xx - Czeka na instalację
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum » Dyskusje ogólne
Strona 1 z 1

Skocz do: