| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kinru [niewymowny]
![[niewymowny] [niewymowny]](images/rangs/r0.png)
|
Wysłany: 2006-12-29 09:33 Temat postu: Authoring filmów - jak poprawnie dodać lektora? |
|
|
Witam "filmowców"!
Czy ktoś może pomóc w opisie następujących czynności:
1. Jak zgrać do mp3 z pliku .txt (MicroDVD), lub .srt głos lektora - tak, aby lektor nie czytał czasów wyświetlania?
2. Czy Expressivo może współpracować z aplikacjami typu Subtitle Workshop symultanicznie z podglądem?
3. Jak sprawdzić końcowy efekt korekty i synchro przed ostateczną kompilacją (muxowaniem) do pliku .avi?
Pozdrawiam
Kinru
P.S. Pytanie raczej do programistów: czy jest możliwość intuicyjnego zaprogramowania Expressivo PL <=> ENG, aby czytał mieszane frazy np.
"Cześć Johny" trzeba teraz przerabiać na "Cześć Dżoni"..? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
roberto Tester

|
Wysłany: 2006-12-29 13:25 Temat postu: |
|
|
Co do pierwszego punktu, to najwygodniej chyba będzie skorzystać z jakiegoś edytora pozwalającego wycinać tekst blokowo (wybrane kolumny), tagi czasowe przez większość lini mają tą samą szerokość, więc nie powinno być z tym kłopotu. Ale zgranie takiego pliku nie ma sensu, nie będzie on odpowiednio zsynchronizowany.
Jeżeli chodzi o punkt drugi, to chwili obecnej Expressivo współpracuje z Allplayer. Jedyne co mi przychodzi w tej chwili do głowy, to wyłączenie wszystkich głosów oprócz Expressivo i nagranie pliku dzwiękowego.
Chyba najprościej odpalić film i przygotowaną wcześniej ścieżkę dźwiękową np. w winampie. Możliwe, że da się to zrobić razem w jakimś programie do komponowania/przetwarzania filmów (np. Virtualdub), ale nigdy nie robiłem takich rzeczy więc dokładnie nie powiem
Wykrywanie w jakim języku jest dany wyraz nie jest takie proste, więc na razie pozostaje radzenie sobie z takimi sytuacjami słownikiem wyjątków. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kinru [niewymowny]
|
Wysłany: 2006-12-30 09:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź,
Sama końcowa kompilacja - to już żaden problem. Najtrudniejsze dla mnie jest zgranie do pliku już zsynchronizowanych czasowo napisów - bez czytanych tagów czasowych. Usunięcie ich z pliku .txt powoduje desynchronizację i czytanie - jak zwykłego tekstu.
Widziałem film z podłożonym głosem z Expressivo i - po niewielkiej korekcie synchro (ucina część dłuższych zdań) - da się oglądać.
Jeśli ktoś zna aplikację do takiej synchronizacji - będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Kinru |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przewaks Moderator

|
Wysłany: 2007-02-02 21:38 Temat postu: |
|
|
Czytaj co @roberto napisał. Odpal AllPlayera, wycisz dźwięk filmu i nagrywaj mowę Expressivo do pliku mp3. Później połącysz sobie wszystko w VirtualDubie i będziesz happy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kinru [niewymowny]
|
Wysłany: 2007-02-04 12:28 Temat postu: |
|
|
Dzięki! Do tego też doszedłem w międzyczasie.
Oprócz tego dorzucam jeszcze sposób z programem AudioJack2 - jest równie dobry i można ustawić sporo parametrów jakości dźwięku.
Pozdrawiam
K |
|
| Powrót do góry |
|
 |
angrab [gaworzy]
![[gaworzy] [gaworzy]](images/rangs/r1.png)
|
Wysłany: 2008-06-29 12:04 Temat postu: |
|
|
witam
Jest inna możliwość. Do wielu nagrywarek dodawane są programy do tworzenia filmów. Wcześniej nagrać tekst do mp3 głosem Expresivo (zdanie=plik). Wstawić dany film do programu (oś czasowa), a następnie po kolei wstawić pliki z głosem. Oczywiście wpasowując je w dialogi filmu (start). Można pliki z głosem lekko przyciąć w razie nie mieszczenia się (zawsze na początku i na końcu pliku z głosem jest fragment ciszy). Można też lekko przyśpieszyć tłumaczone wypowiedzi . W ten sposób mamy wszystko w jednym. Możemy przesłuchać cały film i korygować początki i końce naszych głosów. Następnie całość zgrać do formatu np. dvd i na płytkę. Te programy mają sporo formatów filmów do końcowego zapisu. _________________ Oahu Drift Fast & Furious Serial From Test Drive Unlimited |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilczekpl [prawie jak Expressivo]
![[prawie jak Expressivo] [prawie jak Expressivo]](images/rangs/r6.png)

|
Wysłany: 2008-06-29 12:35 Temat postu: |
|
|
Twój sposób jest o wiele lepszy niż zabawa z ALLPlayer'em. Osobiście używam aplikacji z pakietu Nero. Praktycznie nie potrzeba nic więcej. _________________ Wilczekpl pozdrawia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aszenu [gaworzy]
![[gaworzy] [gaworzy]](images/rangs/r1.png)

|
Wysłany: 2008-10-20 10:28 Temat postu: |
|
|
Szkoda że nikt nie zrobił wtyczki żeby łączyć lektora ze ścieżka audio.
Za długo mi to niestety schodzi to łączenie plików.
A w pisaniu wtyczek to niestety jestem zielony.
Wiem że może się ktoś zlituje i napisze taką
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
APC74 [niewymowny]

|
Wysłany: 2008-12-17 17:34 Temat postu: |
|
|
Przedstawię Wam moją hardcore'ową metodę.
1. Wczytuję tekst do OpenOffice i poprawiam błędy, które Expressivo mogłoby "błędnie" przeczytać i inne takie.
2. Sprawdzam częstotliwość dźwięku filmu w VirtualDubie.
3. Odpalam AudaCity, ustawiam częstotliwość próbkowania, opcję "What U Hear" i rozpoczynam nagrywanie dźwięku.
4. Odpalam film w AllPlayerze.
5. Po skończeniu filmu podmieniam za pomocą VirtualDuba oryginalną ścieżkę dźwiękową filmu na nagrany w AudaCity sampel.
W ten sposób mam pięknie zmiksowany dźwięk oryginalny filmu z lektorem Expressivo. Ponieważ ustawiłem w pkt. 3 częstotliwość próbkowania dźwięku taką samą jaka jest w filmie to nie muszę się martwić o to, że dźwięk mi się rozsynchronizuje z obrazem. Jedyne co trzeba przypilnować, to synchronizacja początku video z początkiem dźwięku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atreil Site Admin

|
Wysłany: 2010-01-05 10:04 Temat postu: |
|
|
Hej,
zapewne wielu z Was ucieszy wiadomości, iż pojawiła się wreszcie aplikacja umożliwiająca proste i wygodne przygotowanie filmu z wbudowanym głosem lektora IVONA.
Aplikacja nosi, jakże wdzięczną, nazwę - Subik. Trochę się już tym programem pobawiłem i muszę przyznać, iż jest naprawdę świetny. Każdy, kto poświęci chwilkę na przeczytanie manuala nie będzie miał najmniejszych problemów z authoringiem filmów.
Zresztą sami zobaczcie:
http://www.subik.com.pl _________________ Quis leget haec? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ranthar [składa zdania]
![[składa zdania] [składa zdania]](images/rangs/r3.png)

|
Wysłany: 2010-01-05 21:05 Temat postu: |
|
|
Co tu dużo mówić - wreszcie ktoś się tym zajął , mam tylko nadzieję, że mu się to opłaci, pewnie poświęcił na to dużo czasu. A wersja demo jest bardzo hojnie wyposażona.
Pomocne na pewno były nowe tagi (zwłaszcza "silence"). Przy okazji muszę przyznać, że również dla mnie okazały się bardzo przydatne.
I jeszcze jedno. Jeśli dzieci neo zauważą pojawienie się tego praktycznego narzędzia, to YouTube może czekać kolejna fala "przerubek"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Prebedes [sylabizuje]
![[sylabizuje] [sylabizuje]](images/rangs/r2.png)

|
Wysłany: 2010-01-10 09:47 Temat postu: |
|
|
Ja też pobawiłem się tym programikiem i to jest to na co tak długo czekałem Zastanawiam się tylko dlaczego program, kiedy się kliknie twórz ścieżkę lektora, zapisuje każde zdanie jako jeden osobny plik wav a nie wszystkie napisy jako jeden plik ? Chyba, że jest to ograniczenie wersji demo to rozumiem ale jeżeli ja mam łączyć potem te wszystkie osobne pliki w jedną całość w jakimś innym programie to jest to dla mnie jakaś pomyłka. Na stronie też autor nic o tym nie wspomina więc jak to rozumieć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dariann Tester

|
Wysłany: 2010-01-10 12:25 Temat postu: |
|
|
Z tego co widzę, to na pierwszej karcie kreatora ścieżki lektora możesz wskazać miejsce i nazwę pliku zawierającego kompletną ścieżkę lektora. Pojedyncze pliki są tworzone tymczasowo aby potem połączyć je w jedną całość z uwzględnieniem czasu wyświetlania danego napisu.
Gdyby demo miało coś takiego robić, to byłoby to moim zdaniem dziwne ograniczenie... u mnie program tworzy prawidłowy plik ze ścieżką lektora. _________________ It's not a bug, it's a feature. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Prebedes [sylabizuje]
![[sylabizuje] [sylabizuje]](images/rangs/r2.png)

|
Wysłany: 2010-01-10 17:29 Temat postu: |
|
|
| dariann napisał: | | u mnie program tworzy prawidłowy plik ze ścieżką lektora. |
Wszystko już jest w porządku. Sorry za zamieszanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przewaks Moderator

|
Wysłany: 2010-01-13 09:52 Temat postu: |
|
|
Całkiem przydatne i proste w obsłudze narzędzie. Dobrze, że ktoś wreszcie stworzył taką aplikację. Lepiej poświęcić kilka minut na przygotowanie filmu ze zintegrowanym lektorem niż napotykać na problemy przy współpracy odtwarzacza z Expressivo czy IR. _________________ Let the music play... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martinez [składa zdania]

|
Wysłany: 2010-02-07 21:51 Temat postu: |
|
|
| A zna ktoś może program, który połączy dwa pliki mp3 (lektor i ścieżka z filmu) bez wcześniejszego dekodowania tych plików? Bo w audacity to u mnie trwa wieki. Co do Subika to super wynalazek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atreil Site Admin

|
Wysłany: 2010-02-09 08:42 Temat postu: |
|
|
Mam informację od twórcy Subika, która powinna Cię ucieszyć. Najprawdopodobniej od najnowszego wydania programu nie będzie już potrzeby korzystania z Audacity. Co więcej - udało się też znacznie skrócić czas tworzenia ścieżki lektorskiej i trochę bardziej go zautomatyzować. _________________ Quis leget haec? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ranthar [składa zdania]

|
Wysłany: 2010-02-10 15:35 Temat postu: |
|
|
Potrzeba skorzystania z Audacity świadczy na razie o tym, że Subik dopiera zaczyna się rozwijać. Trochę dziwnie wyglądają wskazania co do obróbki ścieżki dźwiękowej w edytorze audio, tym bardziej, że jest to niemal zaproszenie do wykasowania informacji o wersji demo z wygenerowanej ścieżki lektora.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
danievl [niewymowny]
|
Wysłany: 2010-02-20 15:56 Temat postu: |
|
|
| A mi lektor się spóźnia... obraz sobie leci, lektor czyta nie w tempo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ranthar [składa zdania]

|
Wysłany: 2010-02-20 21:08 Temat postu: |
|
|
| Pierwsza sprawa - sprawdź, czy wpisałeś odpowiednią liczbę klatek na sekundę w filmie. Zwykle jest to 25, ale zdarzają się przeróżne wartości (24, 29.97, 30...). Sprawdź to np. za pomocą programu VideoInspector. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|