JPO [niewymowny]
![[niewymowny] [niewymowny]](images/rangs/r0.png)
|
Wysłany: 2009-07-03 11:27 Temat postu: Pomysły ulepszeń Wtyczki odczytywania RSS w Expressivo |
|
|
Czytnika RSS Expressivo używam od wielu miesięcy, aby być na bieżąco z wiadomościami ze świata (głównie biznesowymi). Czytanie głosem bardzo się przydaje, można w tym czasie robić inne rzeczy... Mam sporo spostrzeżeń dot. funkcjonowania narzędzia, zebrałem je niżej do kupy (wszystkie w jednym poście), liczę na Wasze konstruktywne uwagi i na reakcję producenta w następnej wersji Expressivo
==================================
- Guziki w wyskakujących okienkach czytnika RSS Expressivo (dot. danej wiadomości): Byłoby wygodnie móc bezpośrednio w wyskakujących okienek przejść do źródłowej strony www z pełną treścią wiadomości.Teraz trzeba kliknąc na niebieskim linku tytułu wiadomości, przejść przez okno czytnika RSS, gdzie jest link "więcej" (mały i niewygodny do kliknięcia). Dodatkowo: Przy zmaksymalizowanym oknie czytnika RSS link "więcej" jest czasem zasłonięty przez okienka kolejnych wyskakujących wiadomości RSS... Być może dla danej wiadomości możnaby dodać jeszcze coś użytecznego (guzik) - ale na pewno otwarcie strony to dla mnie podstawowa rzecz.
- Przezroczystość wyskakujących okienek RSS: Byłoby super móc ustawić przezroczystość (w %%), żeby nie zasłaniały całkowicie aplikacji będącej pod spodem na ekranie.
- Ponadto wyskakujące okienka uniemożliwiają kliknięcie tego co pod spodem, super byłoby móc zmieniać ich wielkość - szerokość i max wysokość na ekranie. Po kilkunastu godzinach niewłączonego komputera sesja odczytywania wiadomości w moim przypadku trwa kilkanaście /kilkadziesiąt minut, w tym czasie mam zasłoniętą część ekranu... (z tego powodu do RSS używam obecnie drugiego komputera)
- Guzik Opcji: Na pojawiających się komunikatach czytnika RSS link "Opcje" jest mały /niewygodny w używaniu. Byłoby wygodniej, gdyby większe (i niewymagające 2 kliknięć) guziki pojawiały się np. pod okienkami wiadomości; wystarczy jeden taki pasek dla wszystkich wiadomości (link Opcje odnosi się nie do danej wiadomości, ale do wszystkich wiadomości /czytnika RSS). W tym przydałaby się historia ostatnio wyskakujących wiadomości (tzn. tych, które się już schowały), żeby móc je ponownie zobaczyć /odczytać.
- "Zaraz wracam": Byłoby fajnie mieć możliwość wstrzymywania czytnika (automatycznie lub ręcznie) i potem odczytania większej ilości "zaległych" wiadomości RSS - np. po powrocie do mojego biurka po lunchu - tzn. zrobienia sobie "prasówki" ze wszystkich subskrybowanych kanałów RSS. Czytnik mógłby reagować na aktywność użytkownika, przełączać się w stan "zaraz wracam", z możliwością konfiguracji czasów /minut jak w Skype itp. + skrót klawiaturowy, który mógłby kliknąć odchodząc od komputera.
- "Nie przeszkadzać": Analogicznie przydałby się wstrzymanie na chwilę wystakiwania /odczytywania wiadomości (skrót klawiaturowy?), coś typu Pauza. Można to zrobić razemz "zaraz wracam".
- Grupy tematów: Byłoby wygodnie móc pogrupować kanały RSS, np. mieć grupę pt. Praca, Prywatne, Finanse, Wiadomości polityczne etc. - i móc włączać /wyłączać /odczytywać wybrane grupy kanałów odpowiednio do potrzeby. Wzorem może być: http://www.google.pl/reader/view/
- Eksport /import adresów kanałów RSS: Bardzo przydałby się moduł taki, żeby móc przerzucić kanały np. z Google Readera (czytanie na ekranie /na komórce) do modułu RSS Expressivo (czytanie głosem) - celem synchronizacji ustawień /zapisanych kanałów w różnych narzędziach (standardowy format pliku OPML).
- Język wiadomości RSS: Mam głównie kanały PL, ale dodałem też EN i niestety (pomimo posiadania głosów Expressivo EN) kanały te czytane są głosem polskim - pomimo że w okienku konfiguracji RSS w Expressivo te kanały wyświetlają się jako język EN. To uniemożliwia słuchania kanałów w więcej niż 1 języku.
To na razie tyle, dopiszę następne uwagi jak mi się nasuną. Pozdrawiam,
JPO |
|